Gaminant maistą paprastai naudojamos įvairios medžiagos. Pabandyk pasigaminti želę ir stebėk, kaip medžiagos gali kisti. Paskui želę galėsi skaniai suvalgyti. Pradėkime!
Kad būtų lengviau pasigaminti želę, užduočių lape varnelėmis pažymėk, ką jau padarei. Taip matysi, kuriame etape esi.
Kūrybinės veiklos etapai
Padaryta
Į virdulį įpilk vandens ir jį užvirink.
Į dubenį supilk reikiamą kiekį virinto vandens.
Po truputį į virintą vandenį berk želės miltelių mišinį ir drauge pamažu maišyk.
Maišyk, kol želės milteliai ištirps karštame vandenyje.
Pasiruošk indelius ar formeles, į ką norėsi pilti želę.
Supilk želę į pasirinktus indelius ar formeles.
Kai želė atauš, pastatyk šaldytuve, ir palik sustingti.
Maždaug po 6 valandų patikrink, ar želė sustingo. Jeigu sustingo – drąsiai gali valgyti. Jeigu matai, kad ji nėra galutinai sustingusi, palik stingti dar kelias valandas.
Ant sustingusios želės gali pilti ir kito skonio ataušusios želės. Taip gautum kelių skonių įvairiaspalvį desertą.
Jau įveikei visus etapus. Dabar įsivertink, kaip sekėsi pasigaminti želę. Pažymėk tau tinkantį atsakymą.
Jeigu pavyko, spausk žalią želę, jeigu ne – raudoną.
Teiginiai
Atsakymai
Į virdulį įpyliau vandens ir jį užvirinau.
Į dubenį įpyliau reikiamą kiekį virinto vandens.
Po truputį į virintą vandenį bėriau želės miltelius ir drauge pamažu maišiau.
Pavyko išmaišyti taip, kad želės milteliai visiškai ištirpo karštame vandenyje.
Supyliau želės skystį į pasirinktus indelius ar formeles.
Indelius ar formeles su žele palikau ataušti, paskui įdėjau į šaldytuvą, kad sustingtų.
Želė sustingo.
Įkelk želės, kurią tau pavyko pasigaminti, nuotrauką arba piešinį. Gal gali sugalvoti jai pavadinimą?
Kaip susidaro želė?
Želės yra įvairių spalvų ir skonių. Ant sustingusios vienos spalvos želės galima pilti ataušusią kitos spalvos želę ir taip sluoksniuoti kelias – paskui mėgautis įvairiaspalviu desertu. Želės susidarymo procesas puikiai parodo galimus būsenos pokyčius. Pirmiausia želės miltelių mišinys ištirpsta karštame vandenyje, o vėsdamas jis kietėja. Kodėl taip atsitinka? Želėje yra želatino, pagaminto iš baltymo – kolageno. Kai želatina sumaišoma su karštu vandeniu, baltymo dalelės išsiskleidžia ir išsiskiria, todėl želė ištirpsta. Kai želė vėsta, pluoštai vėl tarpusavyje susisuka ir sulaiko vandenį, todėl želė sustingsta.