Sveikatai palanki mityba – tai subalansuota mityba, kurios esmė yra ką, kaip, kiek ir kodėl valgome. Mityba turi būti įvairi, kad gautume mūsų organizmui reikalingą maistinių medžiagų kiekį. Kartais mes valgome ne visai sveikatai palankius produktus, pavyzdžiui, sausainius, bandeles. Svarbu, kad tokius produktus vartotume retkarčiais ir saikingai.
Spustelėk aktyvias ikonėles ir sužinok daugiau informacijos apie sveikatai palankią mitybą.
Ką valgome?
Kad mūsų kūnas būtų sveikas ir stiprus, rinkimės grynus maisto produktus: šviežias daržoves ir vaisius, riešutus, grūdus ir jų produktus. Vaivorykštės spalvų maisto valgymas leidžia nepritrūkti vertingų maistinių medžiagų. Maisto produktai turi būti kuo mažiau perdirbti: nepersūdyti, dirbtinai nepersaldinti, neplaukiantys riebaluose.
Rinkimės grietinę, o ne augalinių riebalų mišinį.
Rinkimės bulves, o ne bulvių traškučius.
Rinkimės juodojo šokolado gabalėlį, o ne saldainį.
Prie sveikatai nepalankių maisto produktų priskiriami džiovinti vaisiai su cukrumi, saldinti ir gazuoti gėrimai, rūkyti, stipriai sūdyti ar saldinti mėsos, žuvies, pieno gaminiai.
Klausimai. Koks maistas yra palankus sveikatai? Kodėl rekomenduojama rinktis grynus, o ne perdirbtus produktus?
Kiek valgome?
Saikingumas yra viena iš svarbiausių sveikatai palankios mitybos sąlygų. Mityba turi būti saikinga. Jei valgome per daug, galime nutukti, susirgti širdies ligomis, gali pasireikšti pilvo pūtimas arba virškinimo sutrikimai. Rekomenduojama valgyti tuo pačiu metu ne mažiau kaip 3 kartus per dieną: pusryčius, pietus, vakarienę, tada jausimės energingi.
Klausimai. Kodėl svarbu valgyti saikingai? Kodėl rekomenduojama valgyti reguliariai?
Kaip valgome?
Rekomenduojama
Valgyti lėtai, gerai sukramtyti, nes prarytas gabalais ir gerai nesukramtytas maistas organizme sunkiai virškinamas, pūva, sukelia skausmus ir ligas.
Nevalgyti automobilyje, einant, gulint, naršant internetinėje erdvėje, skaitant, mokantis ar žiūrint televizorių, nes tada nepajuntamas sotumas, valgoma greitai, nekramtoma.
Maistą įvertinti bent trimis pojūčiais: rega, uosle, skoniu.
Valgyti iš mažesnių lėkščių, nes taip vizualiai maisto atrodys daugiau.
Nevalgyti per karšto maisto.
Valgant nekalbėti.
Valgyti tuo pačiu metu ne mažiau kaip 3 kartus per dieną.
Klausimai. Kaip rekomenduojama valgyti? Kaip valgote jūs?
Kodėl valgome?
Sveikatai palankios mitybos tikslas – būti sotiems, palaikyti sveikatą. Maistas suteikia energijos ir aprūpina organizmą reikalingomis maistinėmis medžiagomis. Todėl augame ir stiprėjame.
Ruošiant maisto produktus, galima juos praturtinti prieskoniais, uogomis, sėklomis, daigais. Toks maistas ne tik skanesnis, bet ir lengviau virškinamas, stiprina organizmą, jame yra vertingų mineralinių medžiagų ir vitaminų, kurie palankūs mūsų sveikatai.
Klausimai. Kodėl mums reikia valgyti? Kaip jūs pagardinate maistą?